

11. Musikteater
I vores tid dækker musikteater over mange former for værker i den kunstmusikalske genre fra 1900-tallet, som kombinerer musik og drama anderledes end opera. I anden del af 1900-tallet møder man instrumentalteater og aktionskunst og genren fjerner sig fra kunstmusikkens traditioner og kombinerer stilarter og kan inddrage et populærmusikalsk stilgrundlag. Vi har set på sendefladen i DR og fundet en række udsendelser, som viser forekomsten af musikdramatiske værker i transmissioner, studieproduktioner og dokumentarudsendelser og her er også medtaget opera og børneforestillinger udsendt i tv. Musikdramatik i tv 1951-90: Vokal musikdramatik Det samlede antal på 414 operaer svarer til ca. 4 % af den samlede sendeflade i DR og hører under de finkulturelle udsendelser, og her hører opera for både radio og tvs vedkommende til den mest ressourcekrævende form for udsendelsesproduktion. Der er tale om betydelige honorarer til medvirkende ved indstudering, transmission eller studieproduktion og genudsendelse og betydeligt forbrug af arbejdskraft til tekniske og praktiske opgaver. I det følgende kommer jeg ind på definitioner af de forskellige genrer, som forekommer, når opera og vokal musikdramatik sendes i tv. Genren tv-opera findes i en række forskellige varianter: A transmission: direkte overføring eller live-optagelse fra en operascene med publikum B adaption: en opsætning på en operascene uden publikum, hvorved produktionen kan tilpasses mediet C studie-adaption: sceneopsætning af en opera overført til studiet D studieproduktion: iscenesættelse af en opera for fjernsynsmediet – enten en tidligere opført opera, en uropførelse af en opera oprindeligt beregnet for scenen eller en opera bestilt for fjernsyn. Dette uddybes i tema 15 om tv-opera, hvis du er interesseret i at læse mere om emnet.
I perioden 1951-90 er der udsendt 43 tv-produktioner med opera og oratorium, hvoraf 5 udgør bestillingsværker fra DR. Det drejer sig om Sv. Erik Tarp 9,90, Ib Nørholm Invitation til skafottet, Ingolf Gabold Syv scener til Orfeus og Imod vandmandens tegn og Henning Christiansen Den otteøjede skorpion (se Fluktuationer 2001, s. 151). I perioden 1969-76, hvor tv iværksatte et komponisteksperiment, er der stort sammenfald mellem de komponister, der medvirkede i tilrettelæggelsen af visualisering af værker i tv og dem, der er repræsenteret med musikdramatiske værker. Gennem de erfaringer komponisterne fik ved arbejdet med tv-mediet fik de mulighed for at gøre brug af den viden og få opført større produktioner og nå et massepublikum. En række af de tv-producerede operaer blev yderligere belyst ved omtale i magasinprogrammer eller serier, fx i Vinduet 1967-68, et kulturelt magasinprogram, der bl.a. viste klip fra Per Nørgårds Labyrinten, Ib Nørholms Invitation til skafottet og serien Musikteater nu, der bl.a. omtalte Poul Rovsing Olsens Usher og Per Nørgårds Det guddommelige Tivoli – i alt 10 udsendelser.
Musikteater Nu Mellem Stalten Mette og Usher var samtidig opera repræsenteret af en transmission fra Det kgl. Teater af den svenske komponist Lars Johan Werles fabel Animalen om storpolitisk sameksistens og to Nordvisions-udsendelser: fra Norge Bjørn Kruses fredsappel Et skakspil og fra Sverige Werles Tintomara, baseret på samme historie som Verdis Maskeballet. Den hjemlige ny musikdramatik blev 1982-83 afspejlet i fem reportager med programtitlen Musikteater Nu, der blev optaget ved afslutningen af prøveforløbet og udsendt så tidligt som muligt i den som regel korte opførelsesperiode. Mogens Andersen stod for tilrettelæggelse og interviews; den første udsendelse handlede om Den jyske operas opsætning af Leif Thybos Den udødelige historie sammen med Usher og indeholdt et interview med Rovsing Olsen, der blev genudsendt i indledningen til tv-produktionen af Usher. I indledningen gav Mogens Andersen desuden eksempler på den musikalske personskildring ved hjælp af tv-klip og klavercitater. For at afprøve virkningen af introduktioner på seernes modtagelse af ny musik arrangerede DRs medieforskning en forevisning af Usher for to demografisk afvejede persongrupper henholdsvis med og uden indledningsudsendelsen. Resultatet var uafgjort.
Udsendelser
Radio: 750902 Resonans, Gunner Møller Pedersen præsenterer sin live electronic Panoptikoncert.
730115 Hallelujah, reportage fra indstudering af Mauricio Kagels musikteaterværk 821202 Musikteater nu, reportage med uddrag fra Mauricio Kagels Staatstheater 830104 Musikteater nu, reportage fra indstudering af Per Nørgårds Det guddommelige Tivoli 831011 Musikhjørnet, Henning Christiansen: Kredsløbsforstyrrelser for skuespiller og tuba
Mogens Andersen: Historien om Vor tids musik, Edition Wilhelm Hansen 2009 |
|