Home
Musikalske temaer
8. Stilpluralisme
Opgaver til Stilpluralisme



Opgaver til Stilpluralisme
- Undersøg de historiske forudsætninger for at begrebet stilpluralisme anvendes i musikken.
- En vej er at lytte til værker af Charles Ives, fx The Unanswered Question (1908), 4. symfoni (1916, men først opført i midten af 1960´erne), en anden vej er at efterspore avantgardebevægelsens brug af citat og collage i kunstværker tidligt i 1900-tallet, en tredje vej er at se på de teoretiske beskrivelser af det moderne samfund efter perioden, der kaldes modernisme i kunst, litteratur og musik. Musikforskeren Poul Nielsen er den første, der anvender ordet stilpluralisme i en musikanmeldelse og senere artikel i bogen Hjerne og hjerte i musikken om et værk af Ib Nørholm. Her beskrives de nye tendenser væk fra efterkrigsmodernismens musikalske udtryk til accept af enkelhed, tonalitet, kunstnerens intuitive valg i behandlingen af materialet, og genindførelse af traditionelle genrer som klassisk form, symfoni og opera.
- Lyt til en cd med Ib Nørholms 3. strygekvartet Fra mit grønne herbarium (1966), sangcyklussen Blomster fra den danske poesis flora (1966), 2. symfoni Isola Bella (1968-71) og sammenlign med tv-operaen Invitation til skafottets brug af citat- og collageteknik i ’familiescenen’ 2. akt (1965) (Fluktuationer s. 155 Serenade til Cincinnatus (1964), lyt til cd eksempel 1 i bogen).
- Poul Ruders er elev af Nørholm og gør ofte brug af citat, lyt til hans orkesterværk Manhattan Abstractions ’ a symphonic skyline’ (1982) og diskutér om/hvordan elementer af begrebet postmodernisme forefindes i hans musik.
- Lav en collage af billeder med inspiration fra Pablo Picasso, Marcel Duchamp eller popart.
- Vælg 4 musikstykker, sæt musikcitater herfra sammen og lav et nyt værk på 2 minutter. Vi kender metoden fra melodi potpourri, electronica remix og en pastiche, der kan være en passage i et værk, der efterligner en stil, men ikke er et nøjagtigt citat.
- Find eksempler på den nyeste kunst, musik og poesi, der findes omkring dig og sammenlign med tilsvarende værker fra perioden 1450-1600 og 1770-1900. hvilken betydning har det for vores kulturopfattelse, at alt er tilgængeligt samtidig? Bliver vi klogere, bruger vi kunst til det, den er skabt til – at få os til at se verden med nye øjne, ører, sanser?